Австрийският канцлер настоява за строги действия по отношение на страните, които позволяват на мигрантите да преминат транзит през териториите им

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц призова за преразглеждане на Лисабонския договор и строги действия по отношение на страните, които позволяват на мигрантите да преминат транзит през териториите им, съобщава Агенция "Фокус".

Председателят на Австрийската народна партия (АНП) активизира кампанията си за европейските избори и даде интервю за няколко местни вестника. "Необходим е нов договор с по-ясни санкции за членките, които генерират дългове, наказания за държави, които допускат незаконни мигранти, без да ги регистрират, както и тежки последици за нарушения на върховенството на закона и либералната демокрация", категоричен бе Курц.

Най-малко 7 мигранти загинаха до югозападния бряг на Турция

Според него от 2007 г. насам, когато бе подписан Лисабонския договор, "много неща са се променили", като посочи ситуацията в еврозоната, мигрантската криза и Brexit. Преразглеждането му ще изисква обаче единодушно съгласие от всички държави-членки на ЕС, припомни австрийския канцлер.

В същото интервю Курц изрази скептицизъм по отношение на сътрудничеството между дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), към която принадлежи АНП, и десните партии в Европейския парламент. "Не искаме да предадем ЕС на крайните периферии отляво или отдясно на политическия сектор, вместо това е необходима силна политика на центъра", подчерта Курц.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.