Десислава Иванчева надмина Валери Симеонов

Голямата изненада от вота е осъдената на първа инстанция за корупция и бивш кмет на младост Десислава Иванчева. Тя изпревари някои Парламентарно - представени партии с резултат от 1.6 процента.

„Любопитен играч” се оказа "инициативният комитет за Минчо Христов", който изпреварва "патриоти за Валери Симеонов", например. Минчо Христов беше независим депутат в 40-то народно събрание.

„Това е победа на всички хора, които са така наречените непослушни”, каза Иванчева.

„Хората вече се умориха от големите партии, от техните обещания и техните лъжи”, смята от своя страна Минчо Христов. Победа на личността или отражение на гнева - според политолозите - и двете.

ЕВРОВОТ 2019: ГЕРБ записа победа, БСП ще си избира нов лидер (ОБЗОР)

„Това е криза на демокрацията. По-голяма роля да вземат по-голям процент е ниската избирателна активност”, заяви политологът от „Галъп интернешънъл”  Светлин Тачев.

Десислава Иванчева е човек от протестите срещу застрояването в Младост. После го оглави. После я отстраниха. И я обвиниха - в корупция. Осъдиха я на 20 години затвор - на първа инстанция.

„При нас има видими резултати за борба с корупцията. Обвинението ми в корупция е на първа инстанция - Цветан Цветанов също беше обвинен”, добави Иванчева.

Минчо Христов е патриот по убеждения - бивш депутат, изключен от групата на Сидеров през 2006, независим в 40-тия Парламент. След тези избори ще създаде ново "Движение на непартийните кандидати".

„Мисля, че е крайно време в парламента да не влизат партийни послушковци, които гледат с телешки възторг, време е да влязат мислещи хора”, каза Христов.

Нито Иванчева, нито Христов станаха евродепутати, но събраха гласовете на по един малък град хора. В българското политическо надбягване финишират преди две от партиите в парламента - Атака и НФСБ. И преди партията на президента Първанов. Според политолозите, това е невиждано.

СЛЕД ЕВРОВОТА: Напрежение между Патриотите

„Към момента те са феномен. От 2009-та насам на европейски изброи независими кандидати не са получавали повече от 5-6 хиляди гласа”, допълни политологът Тачев.

„Вчера като бях в училището да гласувам хората ме прегръщаха топло, наистина. Здравец ни подаряват, бонбони, лукчета. За мен това е победа”, заяви от своя страна Иванчева.

„Не е кой знае каква победа да изпревариш Волен Сидеров и Валери Симеонов, това е само едно начало”, сподели Христов.

Кампанията на Иванчева струвала 10 хиляди лева - 5 от държавата и 5 от дарения. Кампанията на Христов започнала и завършила само с държавните 5 хиляди лева. „Моите 5 хиляди лева стигнаха точно за 30 излъчвания на клипче - за по 30 секунди и две малки публикации в два вестника”, каза той.

През май и двамата имат план за следващите избори през октомври.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.