Повдигнато му е обвинение за длъжностно престъпление

След разследване на NOVA - белезници за кмета на Божурище. Георги Димов, негова заместничка и секретарката на общината бяха задържани заради продажбата на земи на цена, в пъти по-ниска от пазарната. За това разказа преди време колегата ни Марин Николов. 

Става дума за 4 земеделски терена от по 20 дка. Те са оценени на 1,68 лв/кв. м. и са спечелени от различни фирми. Едната от тях е свързана с бащата на кмета. Тя е великотърновска и се е занимавала с дърводобив. Според бившия председател на Общинския съвет Георги Димитров нито една от фирмите, спечелили търговете,  не е била от Божурище. „Първото, което е съмнително, е защо за толкова апетитни имоти, на толкова ниска цена, се реално само пет участника. Петият се явява за четирите имота, но ги губи. Второто странно нещо е как в един ден всички плащат, всички всички изповядват сделките, в един ден всичките се появяват да си впишат сделките”, коментира тогава той и допълни, че всички спечелили са имали взаимоотношения с общината във времето.

Арестуваха кмета, заместника му и секретаря на Община Божурище (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бизнесменът от Божурище Асен Гагов сподели, че обявата престояла на сайта на общината само 20 минути, вместо законно установения срок от 10 дни. „Търгът беше видим на сайта на общината на 7 декември миналата година, в 12.40 часа. До 13 часа можеше да се закупят документи”, обясни  той.

 

 

 

 

 

 

„Ние се опитваме да направим каквото можем. Защото кметът вече се е разпоредил с имотите”, коментира адвокатът на хората, които не са допуснати до търга, Марин Пандов. Според него кметът е пренебрегнал повелята на закона с разпореждането на имотите.

Според бившия общински съветник Йордан Иванчев тези имоти са били прехвърлени от Министерството на отбраната. А преди този търг се е провел и такъв за общинска аптека. Тогава също се е разразил скандал. Наложило се той да бъде проведен отново.

Междувременно говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева обяви на брифинг по-рано днес, че на кмета Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и на директора на отдел "Общински имоти" ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление. За градоначалника ще бъде поискан и 72-часов арест, а след това ще бъде поискано и налагане на мярка "задържане под стража", както и отстраняването му от длъжност. Отстраняване от длъжност ще се иска и за останалите двама задържани, като за заместник-кмета ще бъде определена парична гаранция. За подобни престъпления законът предвижда наказание от 5 години затвор. 

По време на брифинга стана ясно, че Димов, в качеството си на физическо лице изтеглил банков заем в размер на 1 млн лева при положение, че годишният размер на заплатата му е 22 000 лева и имал автомобил на лизинг. Разследването установило, че новите собственици на имотите са три юридически лица и едно физическо - висш магистрат в НСлС. А кметът подписал договорите им за наем преди да изтече 14-дневния срок за обжалване. 

Репортери: Владислава Тричкова, Марин Николов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.