Разследват се сделки с евтини имоти

Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище. Със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, обвинителите разследват на длъжностно престъпление на кмета на общината. "Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага.

С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери", поясняват от държавното обвинение.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА И АРЕСТИТЕ ВИЖТЕ ТУК 

„Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение”. Така заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира спецакцията в Божурище.

Той поясни, че разследващите работят по един случай, за който са събрани доказателства. Сигналът бил подаден от председателя на Общинския съвет. „Става дума за четири поземлени имота, които са частна общинска собственост, а в миналото са били държавни. Има манипулирани търгове, на които 80 декара земя са продадени за 150 000-160 000 лева. Реалната им цена към момента е 40-50 евро на кв.м. Купувачите са четирима. Сред тях са три търговски дружества, на едно от които преди време пълномощник е бил бащата на кмета. Четвъртият купувач е висш магистрат, следовател от Националната следствена служба. По първоначални сметки общината е ощетена с около 8 млн. лева”, обясни Гешев. Фирмата оценител на земите вече стана известна с ниските цени, на които беше определила земята под „Царските конюшни” в центъра на София.

ЗЕМЯ ЗА 2 ЛЕВА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР: Изпипана схема или изгодна промоция?

Той каза още, че към все още няма привлечени към наказателна отговорност хора. Около 13 ч. обаче с белезници от сградата бяха изведени кметът Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова. Те са задържани за срок от 24 часа заради извършено длъжностно престъпление. Прокуратурата ще преценява дали да иска постоянния им арест. 

"Искам да кажа следното - вярвам изцяло на държавата и на всяка една институция, която ще извършва проверката", каза кметът на Община Божурище Георги Димов. 

Екип на NOVA потърси следователката за коментар. Тя отказа, но от следствието обасниха, че ще окаже пълно съдействие. И след ареста кметът беше категоричен, че не приема обвиненията.

"Моята молба, единствена- максимално бързо да приключи всичко, да установи моята невинност и разбира се да се залавяме за работа, защото изключително много работа ме чака в тази община", каза той.

Заместничката на кмета, която също беше задържана, отказа коментар. 

Служителите в общината не застанаха пред камерата ни, но бяха категорични, че арестуваните са невинни. 

Само преди месец в разследване на NOVA ви разказахме за сделки с евтини имоти в общината. От материала на Марин Николов, излъчен в края на април, става ясно, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четирите терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, изпуснали 10-дневния срок за подаване на документи за търга.

"Средната цена по пазарни оценки е около 7 евро на квадрат. Бяха атрактивни тези имоти като цена. Именно това породи интересите на моя клиент”, коментира пред NOVA адвокатът Марин Пандов.

Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски земи в района варира между 7.50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80-те декара, според общински съветници, би струвала 4 лв. на квадрат.

Още за разследването вижте ТУК

Репортери: Рада Богданова и Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.