Корнелия Нинова и Георги Свиленски напуснаха постовете си в партията

"Подаването на оставка без никакви уговорки е реалното поемане на отговорност, защото сме свидетели в нашата партия как в минали периоди, при много по-тежки загуби, отговорност не е била поемана от ръководството на партията. Включително част от вътрешната опозиция на партията са били в предишни ръководства, когато е трябвало да се поема отговорност". Това каза депутатът от „БСП за България” Стоян Мирчев в ефира на „Здравей, България” .

КОД ЧЕРВЕНО: Силна вътрешна опозиция, две оставки в БСП (ОБЗОР)

Мирчев заяви, че след европейските избори всички партии са губещи. „Фактите са два. Ние загубихме тези избори при целия потенциал, който имахме, предвид скандалите месец преди изборите и недоволството от управлението на ГЕРБ, но е и факт, че БСП от всички партии, които вкарват евродепутати е единствената партия, която вдига резултатите си спрямо миналите евроизбори. Губещи сме всички в тези избори, защото ниският процент на хората, отишли да гласуват, показва, че те са отвратени от политическата класа в България”, добави той.

Стоян Мирчев коментира мнението на вътрешната опозиция в БСП, че предложението за пряк избор на председател е противоуставен. „Няма нищо противоуставно, поради простата причина, че според промените в него вече председателят на партията се избира от цялата партия чрез гласуване. В момента уставът е по този начин, т.е. няма нищо противоуставно. Те се плашат от този избор, защото е много по-висша форма на демокрация, когато не едни определени хора - малцинство от партията, избират председател, а цялата партия. Интересното е, че хората, които искат да върнат стария текст в устава и да не се избира председателят от цялата партия, а от Конгреса, част от тях бяха тези, които пропагандираха точно за обратното, когато променяха устава. Въпросът е какво ги е накарало само една година по-късно да си променят отношението”, обясни депутатът.

Той съобщи, че днес парламентарната група ще се събере и ще обсъди връщането си в пленарна зала. "Може би връщането ни в парламента ще покаже, че сме алтернатива и хората ще ни повярват", добави Стоян Мирчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.