Корнелия Нинова и Георги Свиленски напуснаха своите постове в партията

Корнелия Нинова подаде оставка пред Националния съвет на БСП. Конгрес на партията ще бъде свикан на 16 юни. Тогава трябва да бъде приета оставката на Нинова и да се одобрят новите правила за избор на следващия председател на левицата. 

СНИМКИ ОТ ПЛЕНУМА ВИЖТЕ ТУК

След пленума Корнелия Нинова обясни позицията си. "Започнаха всякакви интерпретации, затова искам да чуете всичко от мое име. Искам да благодаря на всички гласували за БСП. Да им дам кураж, защото, въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези евроизбори с около 30 000. Единствената партия, която увеличава и броя на евродепутатите си. И в това състезание, в което участват 28 социалдемократически партии, ние сме на пето място. Така че имайте самочувствие и сили да продължим напред. Но, въпреки това, ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички. Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност. Затова днес, преди началото на заседанието на Националния съвет и преди приемането на дневния ред, направих обръщение. Подадох своята оставка пред Нaционалния съвет, поисках свикване на Конгреса на 15 юни, тъй като той е органът, който ме е избрал и по нашия устав, той трябва да я констатира и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател пряко от цялата партия и когато се приемат - да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам да се явя пред вас за вашето доверие отново", каза Нинова.

ВТОРА ОСТАВКА В БСП: Свиленски напуска председателското място в предизборния щаб

По-рано днес пред членовете на партията Нинова заяви: "При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори", каза Нинова в изявлението си на пленума.

Като лидер на партията Нинова е избрана на поста избрана на Конгрес - най-висшият орган на БСП. Подадената оставка трябва да бъде одобрена от Конгреса, след което да бъде назначен временно изпълняващ длъжността, който да довърши мандата на Нинова или да се избере нов председател.

Оставката идва на фона на силни удари от вътрешна опозиция.

„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира пред журналисти Атанас Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато все още не са ясни резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”, посочи той.

Атанас Мерджанов: Подозираме уловка в оставката на Нинова

„Шест месеца се старах да не преча. Не съм доволен от резултатите на изборите, не съм доволен от вояжите, не съм доволен от схемите, които се готвят. Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори”, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов и даде пример с Австрия. Той посочи, че виновни са тези по върха и не може структурите да носят отговорност.

"Изборите бяха провал за БСП", заяви Антон Кутев. 

Последва и втора оставка - Георги Свиленски вече не е шеф на предизборния щаб. 

ВТОРА ОСТАВКА В БСП: Свиленски напуска председателското място в предизборния щаб

А на фона на напрегнатия пленум се открои и куриозен момент - в  едно от прессъобщенията от партията беше допусната неволна грешка, на тема какво точно ще избира конгреса. Съобщението за избора на нов "предател", бързо беше поправено.

Депутатите на БСП ще се върнат в Народното събрание още в сряда.

По-късно от партията съобщиха и дневния ред на заседанието на 49 Конгрес на партията на 16 юни 2019 г. 

1. Политически доклад на Националния съвет за резултатите на БСП от проведените избори за Европейски парламент и задачите на партията за местните избори.

2. Констатиране на прекратяване на правомощията на председателя на БСП.

3. Стартиране на процедура и кампания за избор на председател на БСП.

Националният съвет на БСП отхвърли в дневния ред на заседанието на Конгреса да влезе предложението за промени в Устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от Конгреса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.