Най-много са проверяваните обекти в община Сапарева баня

Икономическа полиция при областната дирекция на МВР в Кюстендил прави допълнителна проверка на 29 къщи за гости, построени с пари по фонд „Земеделие“ и Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи БНР.

Проверката започна в средата на май - срокът за приключването и е удължен до 5 юни, каза шефът на областната дирекция на полицията старши-комисар Елиан Стамболийски.

Започват проверки на всички къщи на гости, финансирани с европейски пари

Тя е по разпореждане на Главна прокуратура, а резултатите се предават за обобщение в Главна дирекция „Национална полиция“.  Най-много обекти - 19, са в община Сапарева баня. но се проверяват такива и в Кюстендил, една - в с. Неделкова Гращица, община Невестино, две-три по Рилското корито, община Рила.

КЪЩИ ЗА ГОСТИ НА ПРИЦЕЛ: Какво показват масовите проверки в Сапарева баня?

 „ Това са въпросници, на които трябва да отговорят собствениците на къщи за гости. И част от материалите, които са съпричастни към тази дейност, да бъдат преснети и описани от колегите. Следва да бъдат направени анализи и проверки в другите институции“, обясни старши комисар Стамболийски.

Глобите за къщите за гости остават за сметка на държавата

За 19-те къщи за гости в община Сапарева баня се проверяват строителните книжа, разрешителните за дейност, удостоверенията за категория, внасяните такси и декларирани нощувки и оборот. Кметът на града Калин Гелев каза, че неофициално се коментира за предстояща проверка на къщите за гости и от експерти на ДФ „Земеделие“.

АКЦИЯ "КЪЩА ЗА ГОСТИ": Актове за над 10 милиона лева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.