До момента около 18% процента от проектите вече са проверени

Първи резултати от масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски пари. Съставени са актове за общо над 10 млн. лева. Проверката започна след серия скандали, включително и с имот в Сандански на вече бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

Акцията започна по заповед на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Ще бъдат проверени абсолютно всички къщи за гости, построени у нас. Това са над 700 проекта, като всеки от тях е финансиран с по около 130 000 евро. До момента приблизително 18% от обектите вече са проверени.

Манолев вече е обвиняем, определиха му гаранция от 100 000 лв.

Открити са и фрапиращи нарушения. В 32 от къщите са засечени нарушения, които предполагат да бъде върната цялата сума.

„Всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали на някои от тях е изтекъл мониторинговият период. Дори той да е изтекъл, обектът ще бъде наблюдаван. Проверката ще бъде правена именно в този мониторингов период. Ако се установи пропуск в отчетите, ще бъдат налагани финансови корекции и пълно възстановяване на сумата”, коментира министърът на земеделието Румен Порожанов.

Проверка по случая "Манолев": Образувано е досъдебно производство за злоупотреба с европари

„От миналата седмица работят екипи. В ход са проверките по обекти, които ще обхванат всички къщи в пълен обем. Правят се проверки в общините дали е плащан данък. Ще има и проверка на изпълнителите и строителите”, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно", заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости.

Премиерът изтъкна, че целта на програмата е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение. "За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме", изтъкна Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че се проверяват всички къщи. "Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", добави премиерът Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.