Подалият оставка зам.-министър на икономиката е проверяван за злоупотреби с евросредства

След поредния имотен скандал и оставката на заместник- министъра на икономиката Александър Манолев,  прокуратурата започна досъдебно производство за данни с невярно съдържание и злоупотреба с европари.  В същото време- Антикорупционната комисия проверява подалия оставка заместник- министър. 

Повод за всичко това е къщата за гости в Сандански, която се свързва с името на Александър Манолев. 7-мата оставка в управлението идва със поредно разследване. Този път за злоупотреба с европари.

 „ Започна досъдебно производство за представяне на данни с невярно съдиржание и получаване на евросредства”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Александър Манолев: Ловът на вещици придоби плашещи размери

Прокуратурата вече е иззела всички документи около къщата за гости в Сандански, която се свързва с бившия заместник- министър на икономиката.

От доказателствата ставата става ясно, че къщата е построена с европари. Малко над 390 хиляди лева. Манолев обаче не е бенефициент на проекта, отбелязват от държавното обвинение. Договорът е сключен с едноличния търговец Ана Димитрова. На пръв поглед проблем не вижда и общината.

Имало обаче основания да се разследва за конфликт на интереси. Според доказателствата, Манолев е учредил в полза на „Агротрейд  право на строеж в имота. Предоставил е и заем от 700 000 лева Ана Димитрова. А в един от случаите е бил посочен за упълномощено лице при проверка, добавят от прокуратурата.  „Има подозрения от страна на Прокуратурата, че Ана Димитрова е поставено лице. Ще се проведе разследване и за даннъчни престъпления, особено след зявеното от нея, че има 50-60 хиляди лева доходи”, обяснява още Арнаудова.

Към момента къщата за гости е затворена. Телефоните за резервации- не отгоравят. По закон подобни проекти, трябв ада работят по предназначение поне 5 години. Ако се докаже злоупотреба държавата може да поиска връщане на 100% от сумата. Фирмата се занимава и със животновъдство, за което е получавала субсидии. Според медийни публикации,Фонд Земеделие е търсил управителите на този адрес. Прилагат и документи. Данните обаче съвпадат с адреса на сестрата на Александър Манолев. Днес- на място-никой не беше открит.

Пред NOVA Александър Манолев заяви, че не желае да коментира темата. Още вчера обаче в социалните мрежи заяви, че това е атака срещу него. Мнението споделя и вицепремиерът Каракачанов. 

А въпросната къща за гости остана заключена. Посетители не идват. Няма и служители. Липсват и табели, означаващи обекта. Къщата трябва да функционира като таква до 18 октомври тази година. От Фонд "Земеделие" все още не са направили коментар по темата. 

Репортер: Антон Чавдаров

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.