Осколка от взривена граната рани две момченца и едно момиченце от детска градина

Дефектна партида с гранати – това е една от версиите, по които се работи за инцидента в Силистра. Три деца пострадаха леко след демонстрация на МВР. Състоянието им е стабилно. Двете момченца са по домовете си. В болница остава едно момиченце на 6 години с осем процента изгаряния по тялото.

До късно снощи продължи работата на службите. Оказа се, че експерти от СОБТ е трябвало да направят огледа, тъй като този тип инциденти се разследват именно от баретите. Според прокуратурата все още е твърде рано за заключения, но водещата версия е именно тази – дефектна граната.

Състоянието на трите деца е стабилно, като само едно от тях остава в болница. „Двете момченца се чувстват добре. Веднага са били изписани, след като са били прегледани, а момиченцето все още е в болница. Това което знаем от директорката на детска градина е, че състоянието й е стабилно”, коментира зам.-кметът на Силистра Денка Михайлова.

Три деца са ранени при демонстрация по повод 1 юни в Силистра (ВИДЕО)

Три 6-годишни деца пострадаха при демонстрационно взривяване на светлинно-звукова граната в Силистра, ден преди празника на детето. Събитието трябвало да е демонстрация на полицията по залавяне на престъпник под надслов – „Ваканция, здравей! Да играем безопасно”. На стадиона в града е имало около 300 деца. Пострадалите са били на около 50 метра от взрива. Разлседването все още е в начална фаза.

„Вчера беше посетено местопроизшествието от специализирана група, каквато винаги посещава огледите на местопроизшествие с взривни вещества. Те ще назначат своите експертизи, за да кажат, как се е стигнало до този инцидент”, заяви зам.-окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов.

„Ще бъде изследвано и дали е била дефектна гранатата, защото това е в основата на инцидента”, посочи още той.

Вътрешният министър отстрани директора на ОДМВР-Силистра

Освен, че директорът на полицията в Силистра е отстранен до изясняване на случая от МВР си забраниха използването, на каквато и да е пиротехника при демонстрации.

„Със заповед на министър Маринов е забранено използването на светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие. Взривни вещества и пиротехника при извършване на демонстрации пред граждани. И с моя заповед е образувана проверка. Разпоредил съм на ГДНП да провери всички действия на полицията в Силистра по организирането и провеждането на демонстрацията”, коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

От днес започват разпити и на множеството свидетели на инцидента. Ако се докаже вина на човек, то предвиденото в закона наказание за причиняване на телесна повреда при боравене с взривни вещества е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

С пострадалите деца и с останалите свидетели на инцидента ще работят психолози.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.