Световното състезание ще се проведе на 8 юни в Прага

Уникална за България Формула 1 с водородни автомобили за ученици от 8-и до 12-и клас се проведе точно преди седмица. Сега “Технократи“ финалистите в конкурса за социални предприемачи „Промяната“ на NOVA и "Reach For Change" и отбор от Враца се готвят и за Световно състезание. За първи път тим от Източна Европа ще се включи в надпреварата.

Колата на бъдещето все още е в умален модел, но е голямата амбиция на група момчета от Враца, които станаха първите победители в състезание с автомобили, задвижвани с водородна клетка. Момчетата са пилотите, а татковците им са механици и всички са компетентни за устройството на автомобила.

"Те сами си добиват водорода. Имат си една такава малка зарядна станция, в която си сипват вода, подава се електричество и се прави т. нар. процес електролиза, при който се запълват водородните контейнери. Именно те се използват за задвижване на автомобила", обясни пред камерата на "Събуди се" организаторът на състезанието от "Технократи" Ивайло Бонев.

Стартира шестото издание на ПРОМЯНАТА

Момчетата с ентусиазъм приели предизвикателството да участват първото по рода си състезание с водородно задвижвани автомобили.

"Аз се радвам, че „Технократи“ се свързаха с местното компютърно общество. Ние сме клуб, който се развива, водещи сме в тази област в града, както и в страната. Потърсиха ни, откликнахме и в рамките на 1 месец взехме решение и се включихме в тази инициатива. Радвам се, че бяхме подкрепени от наши приятели и съмишленици. Наистина това е една екологична и много технологична инициатива", каза още Бонев.

Така с общи усилия стигнали на най-важното място – националната надпревара, организирана от "Промяната" и „Технократи“.

"Целта на състезанието е в отборен клас 8-12 да се научат на това какво е възобновяема енергия и как тя работи и как се добива енергия от слънце, вятър, вода и кулмиминацията е какво е водородът, който има клетка, как работи водорода и как автомобил може да се зарежда, използвайки само реално вода или водород", добави организаторът от "Технократи".

Затова отборът, който от години се развива в автомоделните спортове, подходил с отговорност към промяната и предизвикателството.

Победата дошла с преднина от над 100 обиколки.

"Победителят отива на финалите в Прага на 8 юни, където ще се съревновават с още 19 отбора от цял свят", заяви Ивайло Бонев.

"Ние сме първият, в България сме първият отбор, който се включва от този блок на такова събитие. Самият факт, че имат смелост и виждате с какъв хъс са готови да участват, наистина това е достойно", добави треньорът.

Затова и подготовката аткивно продължава до деня на голямото събитие – Световното състезание в Прага на 8 юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.