Трябва да бъде още по-консолидирана чрез национална регистрация, заяви Кънев

„Коалицията задължително трябва да бъде запазена и още по-консолидирана чрез национална регистрация за местните избори. Тоест „Демократична България” да бъде „Демократична България” във всяка община”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” Радан Кънев, който беше избран за евродепутат.

„Трябва да си дадем сметка за две неща. Без гласовете на хора от СДС и други десни партии, най-вече ДБГ, но и по-малки, нямаше да прескочим бариерата. Получихме гласове на десни хора, които не са част от Демократична България, но категорично не биха могли да гласуват за ГЕРБ. Далеч повече седесари в България гласуваха за „Демократична България”, не за ГЕРБ. Това е голяма отговорност”, заяви Кънев.

Няма разместване в листата, Радан Кънев е евродепутатът на "Демократична България"

„Местните избори изискват на местно ниво пределна консолидация”, заяви още Кънев.

Относно европейския парламент, той коментира, че в него не може да има дясно мнозинство.

„И ЕНП, и консерваторите загубиха доста мандати. Тези, които условно се намират в дясно от консерваторите – „Европа на нациите и свободата”, условно казано, защото икономически са в ляво от социалистите, са една откровена антиевропейска фракция. Щрахе, Салвини, Льо Пен – това са токсични партньори от типа на еврокомунистите от 50-60 години. Това означава, че в ЕП ще има широко мнозинство – дясно-център, ляво-център. То трябва да включва и християндемократите, и либералите, и социалдемократите, по всяка вероятност и Зелените”, коментира още Кънев.

„Със сигурност ще има мнозинство, но дали ще функционира толкова безоблачно – едва ли. Очаквам по всеки важен въпрос да има усилено търсене на компромиси и баланс”, коментира Кънев.

Според Кънев се оформя нов политически сблъсък.

„Той е между доста заможни и добре живеещи хора от градската средна класа, които започнаха да гласуват за Зелените, от друга страна са непрекъснато обедняващите хора от въглищните региони на Европа. От Лотарингия до Елхово е едно и също. Това не е проблем на Източна Европа. Това е истински конфликт на интереси”, коментира Кънев. По думите му решението би било в сериозното финансиране на въглищните райони.

Още гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.