Германецът е един от водещите кандидати за следващ председател на ЕК

Манфред Вебер беше преизбран за лидер на ЕНП в Европарламента. Германецът е един от водещите кандидати за следващ председател на ЕК и преизбирането му начело на ЕНП беше необходима стъпка за постигането на тази цел. Друг кандидат нямаше.

Доскоро се считаше, че Вебер със сигурност ще оглави Комисията. Няколко държави, сред които Франция, обаче не са съгласни Германия да има толкова голямо влияние в управлението на Европейския съюз и са против.   

Андрей Ковачев. Снимка: БГНЕС

За заместник на Вебер беше избран Андрей Ковачев, предаде БТА.

„Благодаря на моите колеги за гласуваното доверие! Това е признание за активната роля на ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство и за работата на цялата българска делегация в Групата на ЕНП. Благодарение на убедителната ни победа на европейските избори и твърдия проевропейски курс на правителството на премиера Бойко Борисов, гласът на България ще продължи да се чува силно в Европейския парламент. Успешното българско председателство на Съвета на ЕС и политическото лидерство на българския еврокомисар Мария Габриел по една важна тема като цифровата икономика показват, че ние сме фактор в европейската политика", заяви Ковачев.

Членовете на Председателството на Групата на ЕНП отговарят за ръководенето на групата по време на пленарните заседания на Европейския парламент, представляват я пред външни фактори и подготвят основните направления в политиката и важните решения за стратегията на групата.

Учредителното заседание на Групата на ЕНП се проведе в Брюксел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.