"Това ще е много справедливо споразумение и мисля, че е нещо, което и двамата искаме да постигнем", каза още американският президент

САЩ ще постигнат "много важно търговско споразумение" с Обединеното кралство след Brexit. Това каза президентът на САЩ Доналд Тръмп на премиера на Великобритания Тереза Мей, съобщава БТА.

"Мисля, че ще имаме много, много важно търговско споразумение. Това ще е много справедливо споразумение и мисля, че е нещо, което и двамата искаме да постигнем", заяви Тръмп пред Мей и бизнес лидерите в началото на кръгла маса. 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Във втория ден от визитата в Лондон: Тръмп се среща с Мей

Тръмп благодари на Мей за фантастичната работа, която е свършила досега и каза, че не знае какви са плановете й, но тя трябва да продължи да следи случващото се. Мей се очаква да подаде оставка в петък, 7 юни, но ще остане на поста си, докато бъде избран наследникът й.

Американският президент и Мей се срещнаха с ръководителите на американски и британски компании през втория ден от посещението на Тръмп във Великобритания. 

На съвместна пресконференция след срещата с американския президент Доналд Тръмп британският премиер Тереза Мей каза: "Влязохме в преговори и излязохме с добра сделка.“

Тръмп заяви, че е сигурен, че Съединените щати и Великобритания могат да постигнат разбирателство по отношение на китайския телекомуникационен гигант Huawei, чрез което би могло да се избегне прекъсването на обмена на разузнавателни данни между Лондон и Вашингтон.

"Абсолютно ще имаме споразумение за Huawei. Имаме невероятни разузнавателни взаимоотношения и ще можем да преодолеем всякакви различия. Не виждам абсолютно никакви ограничения", каза Тръмп на съвместната пресконференция. 

Американският президент е съгласен, че всичко трябва да бъде на масата, когато става въпрос за търговско споразумение между Великобритания и САЩ. "Това е силно противоречиво, нещо, срещу което лейбъристите и другите опозиционни партии са много против. И някои от надпреварващите се за лидерство при торите политици също ще бъдат попитани за това", каза Тръмп.

„Специалните отношения между САЩ и Великобритания се основават на обща история, ценности, обичаи , култура, език и закони. Нашите народи вярват в свободата и независимостта като свещено право по рождение”,  заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с британския премиер Тереза Мей.

Президентът на САЩ коментира и протеста в Лондон по повод на визитата му. "Чух, че има протести. Къде са протестите, не виждам никакви протести. Видях малък протест днес, когато дойдох, много малък. Така че много от нещата са фалшиви новини", каза той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за излизането на Великобритания от ЕС и каза, че след това Вашингтон и Лондон ще могат да сключат "феноменална търговска сделка", съобщава БТА.

"Мисля, че Brexit ще се случи, и той трябва да се случи", заяви Тръмп. Той изрази увереност, че САЩ и Великобритания могат да сключат "феноменална търговска сделка" след Brexit. "Съюзът между САЩ и Великобритания е най-великият, който светът някога е виждал", каза Тръмп.

Американският президент заяви, че лидерът на лейбъристката опозиция във Великобритания Джереми Корбин е поискал среща с него, но той е отказал. Тръмп нарече Корбин "до известна степен негативна сила".

САЩ и Великобритания са решени да не позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, даде да се разбере американският президент. Той отново призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Тереза Мей похвали "скъпоценната и дълбока" специална връзка между САЩ и Великобритания. В същото време Мей призна за различия с Тръмп за климатичните промени и Иран. Великобритания продължава да подкрепя Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, от което Тръмп изтегли Съединените щати. Лондон продължава да поддържа и международната сделка за иранската ядрена програма, която бе отхвърлена от американския президент.

"Сътрудничеството и компромисът са основата на силните съюзи", каза Мей на Тръмп.
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.