Вижте разговора със Здравко Ангелов

„Посредници на кмета ми заявиха исканата сума. Един от тях е Иван Делевски, който беше, мисля, освободен под гаранция. Изпратих представител на надзорната ми фирма за обекта да види какъв е проблемът, защото на мен ми отказваха информация. Една от служителките каза на този представител, че съм щял да спечеля 390 000 евро, което за мен е „абсолютна щуротия, но трябвало да приготвя нещо в замяна”.

Това каза бизнесменът Здравко Ангелов, който подаде сигнал срещу кмета на район "Север" в Пловдив Ральо Ралев. Той беше арестуван на 30 май, заедно с пловдивски проектант, и бе обвинен, че е поискал 60 000 лв., за да даде разрешителното за строеж.

60 000 лв. искал обвиненият в търговия с влияние кмет на пловдивски район

По думите на Ангелов Делевски му донесъл договор, за какъвто не били говорили никога. В него липсвали основни неща. Сумата 60 000 в този документ била определена като капаро. Тя била точно 20% от строежа на халето.

„Ще излязат много подробности и ще видите точно каква е схемата. Единият вариант беше под формата на договор, а другият – да се оставят парите в чейндж бюро. Така се вземат обменени, без да са белязани. Така се изчистват”, каза още бизнесменът.

„Ти ли си най-умният в махалата?”, ми каза кметът, когато ме прие за първи път. Не съм виждал такова поведение. Прекъсваше ме през цялото време. Каза, че е безсмислено да се консултирам с архитектите, понеже кметството го управлява той. Къде бил той в цялата схема? Облегна се на столчето и отново с няколко жеста ми намекна, че „кметството е негово”", разказа още Ангелов.

Целия разговор чуйте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.