Има съмнения за нередности, разкри в „Здравей, България” земеделският министър Десислава Танева

Нови съмнения за злоупотреби около еврокъщите за гости. Земеделското министерство започва извънредни проверки. Причината е, че собственици на такива имоти са кандидатствали за европейски пари, за да направят басейни, джакузита и ресторанти. Въпросът е дали екстрите ще са за нуждите на гостите, или са за лично ползване. Това разкри в „Здравей, България” земеделският министър Десислава Танева.

„Заварвам 14 договора, които са предоставени за одобрение в ДФ „Земеделие”, за допълнителни дейности към къщи за гости. Това е допустимо по програмата за развитие на селските райони. Въпросът е дали тези предоставени за одобрение инвестиции ще бъдат ползвани по предназначение. Има басейни, джакузи, детски площадки към къщи за гости”, заяви Танева.

Икономическа полиция прави допълнителна проверка на 29 къщи за гости в Кюстендилско

По думите й извънредните проверки започват в неделя, а ръководителят на проверяващия екип ще покани медиите да отразяват.

„В 3 от 14-те проекта трябва вече да има действащи къщи за гости. Ако наистина е къща за гости – атракционите, които се прилага да доведат до по-висока доходност”, заяви Танева.

Министърът обясни още, че за всяко съмнение, че бизнес планът е неустойчив – няма да има финансиране.

Глобите за къщите за гости остават за сметка на държавата

Танева каза още, че глобите по издадените вече актове няма да се пратят от българския данъкоплатец.

„Ще положим всички усилия да се платят от тези, които са нарушили правилата. Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”.

Танева уточни, че и в предния мандат, когато е била министър, е имало индикации за възможни злоупотреби.

„Проверките при ДФ „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.