Във връзка със спирането на „Южен поток” руският президент постави под въпрос суверенитета на страната ни от ЕС

Президентът Румен Радев и Владимир Путин в спор за енергийния суверенитет и за цената на газа за България. На Международния икономически форум в Санкт Петербург Радев се включи в обща дискусия с руския президент Владимир Путин и с китайският държавен глава Си Дзинпин.

И днес газовата тема в разговорите между Радев и Путин не беше подмината. Във връзка със спирането на „Южен поток” руският президент постави под въпрос суверенитета на страната ни от Европейския съюз. Румен Радев пък отговори, че става въпрос за европейски проект и решението е било общо.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВИЗИТА В РУСИЯ: Радев разговаря с Путин и Си Дзинпин

След като вчера президентът Радев настоя за по-ниска цена на газа към България – в петък Путин отговори: „Цената на газа е свързана с цяла кошница от енергийни продукти, предимно суров петрол. И в зависимост от колебанията в цената на петрола, цената на газа също се колебае. Това е абсолютно справедливо и пазарно. Разбира се, това не означава, че такава формула трябва да замръзне завинаги. Ние сме отворени за дискусии”.

„Независимо от сегашната сложна формула за формирането на цената на природния газ, ние трябва да гледаме отвъд днешния ден. България модернизира газопреносната си система, започна строежът на интерконектор с Гърция, страната ни развива капацитет да стане газоразпределителен център. Тези промени създават по-добри възможности за разширяване на присъствието и на Русия на газовите пазари в Югоизточна и Централна Европа”, коментира Румен Радев.

Путин: Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват

Путин отново подчерта, че заради спирането на проекта „Южен поток” България е загубила печалби от 400 милиона долара на година от транзита на руски газ. „Защо България изостави проекта? Всеки знае това. Има конкретна цена за европейската интеграция. В Евразийската икономическа общност няма такова нещо”, посочи Путин.

„Не мога да се съглася с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. „Южен поток“ не беше проект само на България, а европейски проект и решението за него е общо”, каза Радев.

В рамките на президентския панел българският държавен глава се обърна на английски към всички представители на бизнеса на международния форум – да инвестират в България и даде за пример сътрудничеството ни с Германия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.