Държавният глава участва в Международния икономически форум

Президентът Румен Радев, руският му колега Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин излизат на една сцена. Те участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург, където вчера българският държавен глава разговаря с Путин.

Българският президент призова за глобален консенсус срещу корупцията и укриването на данъци и се обяви за ограничаване на офшорните зони. 

Путин: Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват

 

„Кой би предположил преди двадесетина години, че Китай ще се превърне в стожер на идеята за свободна търговия, а САЩ ще налагат протекционизъм? Устойчивото развитие изисква по-ефективен механизъм за глобална сигурност. Той трябва да обуздае изкушението от едностранни и силови действия, да привилегирова диалога. Изисква и глобален консенсус срещу корупцията”, каза Румен Радев.

Пред Владимир Путин и Си Дзинпин, Румен Радев призова да се укрепи потенциалът на ООН и да се следват механизмите на организацията. „Нашите предшественици преодоляха противоречията и установиха следвоенния глобален ред в името на мира. ООН бе неговият ключ. В зората на студената война те проявиха тази мъдрост. Днес ние трябва да сторим същото, този път в името на оцеляването на планетата”, посочи Радев.

Путин на свой ред остро разкритикува протекционизма и разгръщащите се търговски войни в света.„Като първа стъпка, когато говорим за дипломация, предлагаме да провеждаме демилитаризация на ключови области на световната икономика и търговия, а именно да защитим от търговските и санкционни войни – доставката на основни стоки – лекарства, медицинско оборудване”, коментира Владимир Путин.

Руският президент обърна внимание и на спора на газовия пазар със Съединените щати. Путин отново подчерта, че заради спирането на проекта „Южен поток” България е загубила печалби от 400 милиона долара на година от транзита на руски газ.

От своя страна китайският държавен глава се обяви за икономика, която съхранява околната среда. „Както казва Достоевски – „Красотата ще спаси света”. Хората трябва да спасят тази красота за света. Китай няма да развива икономиката си в ущърб на природата”, заяви Си Дзинпин=

В четвъртък президентът Радев разговаря с руския си колега за бъдещето на АЕЦ „Белене” и за цените на природния газ за България. Москва настоя за български държавни гаранции за изграждането на централата, а Радев поиска по-ниски цени на газа към нашата страна.

Българският президент разговаря също с премиера на Армения Никол Пашинян. Арменският премиер е поканил страната ни да участва в строителството на магистралата между Армения и Иран – коридор, който свързва Персийския залив с Черноморския регион.

Снимка: БГНЕС

Радев се срещна и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Отстъплението от многостранната дипломация застрашава сигурността и стабилността и е предпоставка за генерирането на кризи. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, които проведоха среща  в рамките на Петербургския международен икономически форум, съобщават от президентската институция. Двамата бяха единодушни, че климатичните промени, борбата с тероризма и устойчивото развитие изискват съвместни усилия и общ подход от държавите членки на ООН.

„България цени високо и подкрепя усилията за реформа, която да доведе до  по-ефективна и дееспособна ООН“, посочи Румен Радев. Държавният глава призова ООН да използва в много по-голяма степен способностите си не само да разрешава, но и да предотвратява възникващите кризи.

Обща бе и оценката, че тенденцията на ескалация на напрежение в международните отношения, отказът от ключови споразумения в областта на разоръжаването и засилването на миграционните потоци не могат да бъдат преодолени с едностранни действия от нито една отделна държава и не трябва да водят до ерозия в дейността на ООН.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.