Шествие и две антишествия в София

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради "София прайд" - шествието на хората с различна сексуалност. Маршрутът не се съобщава заради мерки за сигурност. Посланието тази година е "Не давай власт на омразата!". Традиционно обаче се събраха и противници на хората с различна сексуалност. Тяхното послание е "Да запазим децата от разврата!".

СНИМКИ ОТ ПРАЙДА ВИЖТЕ ТУК

Те се събраха пред Паметника на съветската армия. Основен символ на прайда е флагът дъга - символ на разнообразието в общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджгендърите и интерсекс хората. Събралите се обявиха за 12 пореден път против омразата към хората с различна сексуалност, отхвърлянето им от семейство и приятели, тормоза в училище, дискриминацията на работното място, както и липсата на закони, които да дават права на такива хора да изграждат семейства.

"София прайд" - шествието на хората с различна сексуалност

 „Аз съм от традиционното българско семейство и нямам никакъв проблем да живея по начина, по който живея - с другите, различните. Не смятам, че някой трябва да пречи на едната или на другата сексуалност”, каза певицата Рут Колева.

„Аз вярвам, че трябва да се спре дискриминацията за хомосексуални и трансджендър двойки. Аз съм от Брайтън, Англия, където имаме огромна гей общност. Хората идват от цял свят, за да се чувстват в безопасност и вярвам, че хората трябва да се чувстват сигурни в собствената си среда”, смята Питър.

„Искам справедливост в България, равни права в България, както за всички, така и за нас”, обяви Диян Райков.

Противници на "София прайд" се събраха пред НДК

Пред Националния дворец на културата се събраха националисти - противници на "София прайд". В протестното си обръщение те обявиха: „И тази година патологията ще шества под знамето на дъгата, гавреща се с нормалността! И тази година злото ще търси път към сърцата и душите на българските деца! Да запазим децата от покварата, с която ги заливат".  

„Ние виждаме, че тази патология, която вече за съжаление 12 години се налага в България, вече лека полека се превръща в норма, а нормалността, която би трябвало да властва в една държава, за да може тя да върви с просперитет и децата да се възпитават в правилните морални ценности, става лека полека патология”, каза Благовест Асенов от “Национална съпротива България”.

„Аз мога да мразя грехът им, но не и грешниците -  за мен те също са хора”, обясни Неделчо Христосков - “Национална съпротива България”.

Шествието от Паметника на съветската армия започна в 19.30 часа. В името на безопасността организаторите на прайда призовават участващите да не го напускат преди официалния му край, както и хората да се движат на групи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.