Засилено полицейско присъствие в центъра на София

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради "София прайд" - шествието на хората с различна сексуалност.  Маршрутът не се съобщава заради мерки за сигурност. Посланието тази година е "Не давай власт на омразата!". Традиционно обаче се събраха и противници на хората с различна сексуалност. Тяхното послание е "Да запазим децата от разврата!".

СНИМКИ ОТ ПРАЙДА ВИЖТЕ ТУК

 
Те се събраха пред Паметника на съветската армия. Основен символ на прайда е флагът дъга - символ на разнообразието в общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансджгендърите и интерсекс хората. Събралите се обявиха за 12 пореден път против омразата към хората с различна сексуалност, отхвърлянето им от семейство и приятели, тормоза в училище, дискриминацията на работното място, както и липсата на закони, които да дават права на такива хора да изграждат семейства.

"София прайд" - показност или право на изразяване?

 „Аз съм от традиционното българско семейство и нямам никакъв проблем да живея по начина, по който живея - с другите, различните. Не смятам, че някой трябва да пречи на едната или на другата сексуалност”, каза певицата Рут Колева.

„Аз вярвам, че трябва да се спре дискриминацията за хомосексуални и трансджендър двойки. Аз съм от Брайтън, Англия, където имаме огромна гей общност. Хората идват от цял свят, за да се чувстват в безопасност и вярвам, че хората трябва да се чувстват сигурни в собствената си среда”, смята Питър.

„Искам справедливост в България, равни права в България, както за всички, така и за нас”, обяви Диян Райков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.