Те ще се движат с природен газ

Нови 20 автобуса се движат от днес по линиите 85 и 280 на столичния градски транспорт. Те ще се движат с природен газ и отговарят на изискванията на „Евро 6”. Това съобщи кметът на София Йордан Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите й за 5 години Столичната община е обновила 90 процента от всички градски автобуси и е намалила 2,5 пъти вредните емисии от обществения транспорт. Новите такива са съчленени, климатизирани, достъпни са за трудноподвижни хора и майки с детски колички, в салона има места за зареждане на телефон, камери и ще бъде осигурен Wi-Fi.

20 нови автобуса тръгват по линия 11 в София (СНИМКИ)

Превозните средства  са част от общо 60, които Столичният автотранспорт е закупил по Програмата за подмяна на автобусите в София. В началото на май тази година по същата програмата бяха пуснати в движение двайсет нови автобуса  по линия 11 от кв. "Гео Милев" до "Овча купел" през центъра, припомни кметът. А останалите 20 са предвидени да се движат по линия 204. 

Фандъкова: До средата на годината 91% от автобусите в София ще бъдат обновени (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Модернизацията на транспорта не спира - през тази година очакваме още 13 нови трамвая и 15 електробуса, които ще бъдат експлоатирани от Столичния електротранспорт”, заключи Фандъкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.