Откритието подсказва, че контактите на жителите на града с маите са започнали по-рано, отколкото се предполагаше досега

Международен екип от археолози откри над 2400 костни фрагмента и дарове в археологическия обект Теотиуакан, разположен североизточно от столицата Мексико, съобщи БТА.

Откритието е направено на Площада с колоните и подсказва, че контактите на жителите на града с маите са започнали по-рано, отколкото се предполагаше досега.
Намерените предмети свидетелстват за това, че елитът на маите е участвал в големи публични изяви преди 378 сл.Хр.

Гроб на 7 600 години откриха в "Слатина" археолози от БАН (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тогава се считаше, че е бил осъществен първият контакт между жителите на Теотиуакан и маите в град Тикал в Гватемала. Екип, воден от японския археолог Сабуро Сугияма, направи четири нови открития при неотдавнашни разкопки в Теотиуакан. Освен на скелети, специалистите се натъкнаха на остатъците от голямо празненство и на керамики с мотиви, характерни за маите.

Разкрити бяха останки от стени, които са били умишлено съборени, както и други предмети.
Антропологът Нава Сугияма заяви, че най-малко три черепа, които са били част от скелетите, са претърпели зъбни деформации и наранявания, които не са били присъщи на Теотиуакан, но често се срещали при маите.

Радиовъглеродното датиране ще даде по-прецизни данни за взаимодействието между хората от Теотиуакан и маите, твърдят специалистите. Контактът по всяка вероятност е станал в периода 300-350 г. сл. Хр.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.