Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете

Запазен скелет на човек на близо 8 хилядолетия излезе при разкопки в столичния квартал "Слатина".

Намираме се на около два метра под земната повърхност - на терен, предвиден за строеж на жилищна сграда. Преди тук да дойдат строителите обаче на ред са археолозите, тъй като в района е древното неолитно селище "Слатина" и по закон преди всеки строеж трябва да се проведат разкопки. Само преди няколко дни е открит скелет, за който се предполага, че е бил на жена, а вчера е открит и скелет на малко дете.

Учени откриха най-древните сложни организми на Земята

Големият скелет, който е открит тук, е на 7 600 години. Датира от последния период на каменната епоха - неолитът и е едва третият, открит в древното слатинско селище. На рядката находка попада екипът на проф. Николов. 

"Предполагам, че е скелет на жена, сравнително добре запазен. Била е по-възрастна и учудващо е, че зъбите й са много добре запазени. В свита позиция. Това е позицията, в която се погребват по онова време", каза ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Гробът е открит само на метри от останките от къща. Смята се, че по онова време не е имало гробища, а мъртвите са били погребвани близо до дома си. При разкопките са открити и стотици малки парченца от предмети от бита на първите европейци. Сред тях е и находка, на която досега учените не са се натъквали.

"Това е част от масичка - много рядко се изработват така с кухо краче. Но още по-голяма изненада за нас беше, че при почистването на крачето в тази кухина вътре открихме 3 миниатюрни кремъчни предмета - това са пробои най-вероятно използвани за пробиване на дупките на каменни мъниста", заяви гл. ас. д-р Десислава Такорова.

Вчера учените ни откриват части от още един скелет - вероятно на дете. Разкопките приключват утре, а всички събрани предмети ще бъдат изложени в Историческия музей в столицата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.