Софийското село остава една метафора на времето си

Каква е тайната на софийското село Царичина? До 1992 г. това е просто едно софийско село. Тогава обаче от първата страница на в-к „Нощен труд“ става ясно, че там вече година и половина е в ход секретна операция на военните.

Софийското село остава една метафора на времето си. Тогава, когато хората са имали нужда от случването на чудо и от нуждата да търсят друг разум. Царичина е търсене и се оказва, че всеки там е намерил това, което е поискал. Запитана дали съжалява от това, че нищо не е намерено, екстрасенсът и ръководителят на операцията Ели Влогинова казва, че са намерили това, което са търсили. През нейното обяснение Царичина е бил начинът, по който да се докоснат до извънземен разум, до т.нар. "учители". Важен е бил процесът и това, което е записвано от нея по време на самото търсене.

Правят филм за мистерията "Царичина" (ВИДЕО)

Тази история се дели на две части. В първата част се говори за начина, по който се разбира за операцията. Журналистът Димитър Статков отива там, след като му е подсказано от следовател, че там нещо се случва.

Втората част разказва за срещата на всички хора с Ванга, която им е предсказала това, до което е трябвало да стигнат - т.нар. "жута маймуна",.т.е., двуполово същество, което не е нито мъж, нито жена. От търсене на съкровище до опит за допир с космическия разум, се стига до последната версия - срещата с двуполовото същество не се осъществява, било заради недоверието на военните, било за поредната смяна на управление, защото министърът не им е повярвал, тъй като са похарчени милиони за операцията. Те не са я считали за оправдание, но дупката е зарита с бетон.

До ден днешен там ходят хора - едни, които смятат, че ще заченат, други, че трябва да се помолят на Слънцето. От изследователска мисия то се е превърнало в едно тайнствено място, но има хора, които се страхуват от Царичино, защото се свързва със смъртни случаи по време на разкопките. Софийското село тегне като едно прокоба, тъй като всички, които са участвали, са покойници.

Първата част от филма "Мистерията Царичина" можете да гледате днес от 18:00ч. в "Ничия земя", а втората от 18:00ч. другата събота.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.