Нарушения са открити в 32 обекта, финансирани с евросредства

10 милиона лева - толкова ще трябва да върнат на държавата собственици на 32 къщи за гости, хванати в нарушение. Проверките на обектите, финансирани с европари по програма „Развитие на селските райони" продължават. В събота бяха инспектирани вили в „Цигов чарк” и Велинград.

Проверката в курортния комплекс „Цигов чарк” беше по сигнал, че служителка на ДФ „Земеделие” е кума на дъщерята на собственичката и е подпомогнала фамилията да спечели проекта, за който финансирането възлиза на повече от 234 000 лева. Собственичката Мария Радиловска категорично отрече дъщеря й да е свързана с бизнеса.

Започват масови проверки на къщите за гости, изградени по европейска програма

Оказа се, че въпросната служителка е назначена във Фонд „Земеделие” в деня, в който проектът е платен. На място се установи, че къщата извършва туристическа дейност. Имало е посетители от над 45 държави.

Следващият сигнал, на който проверяващите се отзоваха, е за къща във Велинград.

„Близки до или свързани лица, близки до кмета на Община Велинград, са собственици на тази къща за гости, която, според сигнала, не функционира по предназначение”, обясни Калоян Костадинов, зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

Служители в обекта, както и самият кмет Костадин Коев, отрекоха да има такава връзка. Градоначалникът заяви, че тя е собственост на негов приятел.

Дори и в почивен ден, в къщата проверяващите не откриват туристи. Установяват, че част от помещенията не са ползвани, а цените са в пъти завишени.

„Собствениците ще понесат санкция евентуално, че не си изпълняват бизнес плана, който е заложен при кандидатстването по проекта”, поясни Костадинов.

Проверките в къщите за гости ще продължат до края на месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.