Владимир Гюров тръгва към върха със специална електрическа количка

Революционно изкачване на Черни връх. Нагоре тръгва Владимир Гюров. Обездвижен след тежък инцидент преди години, той не се отказва. Става първия български състезател по ситски, завършва и курс по гмуркане. Той ще изкачи върха сам, с помощта на количка, създадена от български изобретатели.

„Оптимистично е да се казва за колко време очакваме да се случи нещо толкова сложно. Може би около час, ако времето е с нас”, каза Владимир.

Изобретателят на количката Ивайло Колев разказа как фукционира тя и защо е специална.

„Това е електрическа количка, изключително добре прецизирана механически и електронно, и на базата на това се опитваме да дадем много добри показатели”, разказа Ивайло.

Мъж с церебрална парализа си сглоби инвалидна количка с бензинов генератор

„Трасето което трябва да бъде изминато, е комбинация от абсолютно всичко. Има трева, камъни, кал, вода и, естествено, много сериозен наклон, така че предизвикателството наистина е страхотно”, коментира Владимир.

Друг, по този специален начин, не е изкачвал Черни връх. „Ние не можахме да намерим човек с увреждане, посредством с каквото и да е било средство, да се е изкачил на такава надморска височина. Така че Черни връх - със сигурност не.”, посочи Ивайло Колев.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.