Двамата лидери демонстрираха близкото си приятелство

Историческа среща между лидерите на Северна Корея и САЩ се проведе в неделя. Доналд Тръмп стана първият действащ американски президент, който стъпи на територията на комунистическата държава. А Ким Чен-ун ще бъде първият севернокорейски лидер, който ще посети Белия дом.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Безпрецедентната среща беше неочаквана. За нея се разбра само няколко часа по-рано, след като държавният глава на САЩ написа в Twitter, че кани севернокорейския си колега на разговор. Така двамата си стиснаха ръцете в демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея.

„Никога не съм очаквал да срещна президента Тръмп тук”, каза Ким Чен-ун.

„За мен е голяма чест да бъда тук”, отвърна Тръмп.

САЩ: Вашингтон е готов за конструктивни преговори с Пхенян

Двамата лидери демонстрираха близкото си приятелство, което твърдят, че са постигнали, след като преди две години спряха да си разменят обиди.

Минути след ръкостискането и приветствията в демилитаризираната зона Тръмп последва Ким в Северна Корея. 20-те крачки бяха определени като момент, който ще остане в световната история. Досега нито един действащ американски президент не е пресичал демаркационната линия и не е стъпвал на територията на комунистическата държава.

Тръмп пристигна на визита в Южна Корея (СНИМКИ)

И още една изненада - двамата лидери продължиха срещата си като разговаряха на четири очи, а след това съвсем неочаквано говориха и пред медиите. 

„Много е значимо, че можем да се срещнем. Това означава, че ни е леко и се срещаме с позитивни отговори”, каза Ким Чен-ун.

„Вярвам, че това ще има положително влияние върху всичките ни разговори в бъдеще”, коментира Тръмп.

Тръмп поиска нова среща с Ким Чен-ун

В края на разговора американският президент за пореден път благодари на Ким за това, че се е отзовал на поканата му.

Анализатори определиха срещата като „символичен дипломатически спектакъл“ от страна на американския президент. Но въпреки това тя отново събуди оптимизма, че преговорите за ядреното разоръжаване на Северна Корея ще излязат от задънената улица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.