Не стигат парите за ремонт на повредената апаратура

Не стигат парите за т.нар. „роботизирана рехабилитация” на детската церебрална парализа. За това сигнализират медиците от специализираната болница "Св. София".

Лечебното заведение не може да си позволи скъпата поддръжка на високотехнологичните машини, дарени от Българската Коледа, а те вече започват да се развалят. 

С помощта на високотехнологични роботи пациентите с детска церебрална парализа не само се изправят на крака, но успяват и да проходят. Големият проблем идва когато машината се повреди, защото цената на ремонта й може да достигне 11 000 лева. Средства, с които болницата не разполага.

Морбили: Истерия или реална опасност?

Сред хилядите пациенти на Специализираната болница за детска церебрална парализа е 14-годишната Лияна. Благодарение на роботизираната рехабилитация момичето постига забележителни резултати с ръката си. „Преди не можех да правя някои движения, обаче това ми помага да ги правя по-лесно”, каза Лияна.

Освен с робот за ръка лечебното заведение разполага и с високотехнологична апаратура за ходене. „Този тип рехабилитация помага на децата, защото те многократно извършват определени движения, които мозъкът им запаметява и това им помага да се придвижват и самостоятелно да извършват определени движения”, коментира Димитър Шиндарски - терапевт в Специализираната болница за ДЦП "Св.София".

В "Пирогов" отваря кабинет за здравна и психологическа помощ на жертви на домашно насилие

Но като всяка техника и тази се амортизира. „Апаратурата ни започна да се разваля, гаранцията изтече. Поддръжката е скъпа, в момента финансовите ни приходи падат под нулата, защото сме ограничени от касата. Ремонтът на най-скъпия ни апарат ще бъде между 10 и 11 000 лева. Успях да събера 2 500 лв., за да сменя един амортисьор. Остава да се надявам да не се счупи някоя друга част, който струва много повече”, заяви доц. д-р Иван Чавдаров - директор на Специализираната болница за ДЦП "Св.София".

Повредите на високотехнологичните роботи не само, че удрят по бюджета на лечебното заведение, но и ощетяват пациентите. „Децата пропускат процедури, ако роботът се повреди. Родителите започват да недоволстват. Децата забавят развитието и прогреса си”, казва Димитър Шиндарски.

Затова и в свое писмо до здравните власти, ръководството на болницата настоява за отделна клинична пътека за роботизирана рехабилитация от догодина.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook