За два дни са обучени 60 лекари

Спешна помощ за жертви на домашно насилие. В „Пирогов” отваря кабинет, който да събира всички специалисти на едно място, за да може жертвите на насилие да получават едновременно здравна и психологическа помощ, както и съдействие от полицията.

 „Все още не можем да дадем точна статистика за това колко жени - жертви на домашно насилие са потърсили помощ при нас. Забелязали сме, че в началото те не искат да си признаят. Но може би вече накрая, когато приключва тяхното лечение и напускат „Пирогов”, тогава започват да търсят подкрепа и помощ за насочване към освидетелстване”, обясни проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на лечебното заведение.

Лекари ще издават съдебно медицинско свидетелство за домашно насилие до 30 минути след преглед

Той допълни, че пациентките най-често казват, че са паднали, ударили са се в ръба на маса и т.н. Проф. Балтов обясни, че програмата започва от 1юли. А медицинският персонал на болницата вече е обучен за действие при такива случаи.

Приемна за жертвите на домашно насилие отваря врати в болница в Пловдив

„Предполага се, че пациентът влиза сам за преглед. На място в екипа ще има полицай, който ще може да реагира. А също така психолог и адвокат, за да можем да окажем първоначална психологична помощ и подкрепа, както и съдействие за написване на молба за заповед за защита”, обясни Диана Видева от асоциация „Деметра”.

Обучават лекарите от „Пирогов“ как да разпознават жертви на домашно насилие

Тя допълни, че за два дни са обучени общо 60 лекари.

Още по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.