Няколко завода в Старозагорско спряха работа

Големи предприятия спряха работа заради високата цена на тока. Някои фирми още от вчера работят с намалени мощности. Причината е драстичното увеличената цена на тока на свободния пазар. 

Днес има известно поевтиняване. Но цената отново е над 100 лева:  по-точно 132 лева за мВтч. Това е почти два пъти по-скъпо от средната цена в Европа. 

Бизнесът БИ тревога за големи загуби и очаквани фалити. И поиска проверки в държавната енергетика заради съмнения за спекулативни цени. 

Цената на тока за бизнеса скочи с 203%

Инж. Стоян Начев, главен енергетик в местно предприятие, заяви, че цената, която те плащат, е 212 лв/квтч. „Това е смърт за бизнеса. При тази цена продукцията ни става много скъпа и ние започваме да работим на загуба. А работим ли на загуба, трябва да фалираме. Следователно решихме, че не бива да работим. Затова днес предприятието е спряно. Това се случва и с другите две наши фирми”, коментира той.

ЗАРАДИ ЦЕНОВИ ШОК НА ТОКА: Големи български предприятия намалиха производството си наполовина

Инж. Начев обясни, че след като не се работи, няма и откъде няма да дойдат средства за заплати. „Чух гласове, които призовават за стачка, за блокиране на улици”, обясни енергетикът. По думите му хората са обезпокоени от факта, че може да има фалити и да останат без работа.

АОРБ: Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа

"В момента нашата фирма има дългосрочни договори две три четири годишни с крайни клиенти, където цената не подлежи на промяна. Тъй като не може разликата да се покрие от материали и консумативи, единствено може да се покрива разликата от фонд работна заплата, което в България не е редно да се прави", коментира инж. Живко Петров. 

Работодателите настояват държавата и правителството да се намеси. "За нас е необяснимо, как непрекъснато се обявява, че има недостиг на ток, което довежда до увеличаване на цените", коментира той. 
 

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.