Поскъпването на промишления ток е с 3 пъти

Големи български предприятия намалиха производството си наполовина. Причината е шоковото поскъпване на промишления ток. Бизнесът предупреждава, че в четвъртък ще спре работа, ако цената е толкова висока.

Индустриалците искат да може да се купува по-евтин ток - т.е. на борсата да има повече количества електроенергия. Официално работодателите писаха и до енергийния министър с искане да се намеси. Въпреки че цената за четвъртък е по-ниска, тя отново е над 100 лв. за мегаватчас и почти двойно по-висока от средната за Европа.

„Смърт за бизнеса”, обобщи Стоян Начев. 

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” беше спрян временно

Тежките изводи на производителите идват заради резкия скок на промишления ток.  Затова за бизнеса, ако цените продължат да се колебаят в толкова широки граници, ще следват компромиси.

„Това води до намаляване на заплати, увеличаване на себестойността на продукцията. Ние трябва да спрем да произвеждаме”, коментира Стоян Начев, директор на фирма за леене на чугун.

 „Холдингът в момента не работи на 50%.  Имаме дългосрочни договори, където цената не може да бъде променяна”, каза инж. Живко Станилов, директор на фирма за обработка на метални детайли.

АОРБ: Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа

Производствата можело да стигнат и до фалит, предупреждават от бизнеса, защото в някои индустрии токът определя до една трета от цената.

„Тя от днес падна, което отново ни навява на манипулации на пазара от вчера. Имаме занижено предлагане на част от производителите. Виждаме липсата на реакция и недостатъчното предлагане е в интерес на енергетиката, ние искаме достатъчно предлагане за сезона”, посочи Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Работодателите официално писаха до енергийния министър, че цената на тока за „ден напред” е системно висока от началото на годината.

Бизнесът предупреждава, че е възможен хроничен недостиг на електроенергия, а цените да станат лесни за манипулиране. Затова искат незабавна реакция от Теменужка Петкова.

Според експерти за миналата година цените у нас са по-ниски, в сравнение с европейски борси като унгарската, например, която ни е равностойна. Колебанията специалистите обясняват с пазара у нас така: „Все още продавачите на нашата борса не са много на брой, няма различни типове търговци, които да предлагат различни условия”,коментира председателят на УС на Асоциацията на търговците на електроенергия Мартин Георгиев.

Скокът вчера бил изненада и за експертите, но можел да се омекоти.

„Т.е. да има по-голяма възможност да се внася и да се изнася, защото техническите възможности са по-големи от т.нар. търговски капацитети, които се разпределят, а ключът е в държавата”, допълни Мартин Георгиев.

Индустриалците настояват за проверки в държавната енергетика. От ресорното министерство и НЕК не коментираха днешните забележки на бизнеса за борсата и пазара.

„Не е налице дефицит на предлагането на електричество. Надявам се регулаторът да направи необходимото и да извърши проверка”, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.