Изключил е турбогенератор след сработване на електрическа защита на генератора

Непланирано спиране на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". От централата съобщиха, че е изключил турбогенератор след „сработване на електрическа защита на генератора”.

Започва планов ремонт на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй"

Данните на Електроенергийния системен оператор показваха, че работи само Пети реактор, а количеството ток, което произвежда по принцип Шести реактор, се компенсираше от ТЕЦ.

Шести блок е изключен от енергийната система около 14:00 часа и отново включен около 18:00 часа.

„Беше направена проверка какво е предизвикало задействането на електрическата защита. Оказа се, че е на лице късо съединение. Системата е автоматизирана, изключително прецизна и веднага дава сигнал, къде е възникналият проблем. Екипите на АЕЦ „Козлодуй” работиха последните няколко часа, отстранена е повредата и Шести блок е въведен в енергийната система на страната. Очаква се поетапно да достигне до пълната си мощност. Колегите се справиха много добре, много бързо, много професионално”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя увери, че енергийната система на страната е стабилна.

Относно високите цени на електроенергията за бизнеса, Петкова обясни, че последните дни има рекордно предлагане на борсата.

„Никъде няма ниски цени. Причините са комплексни. На първо място повишените цени на емисиите. Всяка въглищна централа закупува този тип емисии, за да може да работи и това се отразява на цената на електрическата енергия. Надявам се регулатора да извърши проверка и да видим дали има проблем или моментно състояние на пазара”, заяви още Петкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.