Студентите ще изучават танци, музика, дигитално и градско изкуство

Пловдив е домакин на забележително събитие, което се провежда за първи път в България – Фестивал на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа. В него участват близо 100 студенти от 16 държави.

Клемон е от Франция, но учи в Пловдив. В последните 7 години живее у нас и е научил българския език. Развива и собствен бизнес. Сега е хореограф в ателието за танци. „Много е хубаво да се разбере, че около френския език има толкова държави, които го говорят. Това много ме вълнува”, каза той.

Фред Варгас и Гийом Мюсо са най-четените франкофонски писатели

Фестивалът, който се провежда в Медицинския университет в Пловдив, обединява студентите, говорещи френски език в различни ателиета. Под ръководството на учители, те изучават танци, музика, дигитално и градско изкуство. В 5 ателиета споделят общи културни интереси, обединени от френския език.

„Повечето за първи път идват в България и виждат хора от различни държави. За тях е много различно преживяване. Бонус за тях е да научат нещо различно по интересна дисциплина – в случая в ателието по театър”, коментира Димитър Узунов – аниматор на ателието по театър.

Пловдивският медицински университет разширяво френско-българското сътрудничество с други университети, които са членове на Университетската агенция на франкофонията, която пък е най-голямата световна университетска мрежа с над 900 академични институции от петте континента.

„Много сме щастливи, че за МУ се падна това предизвикателство - да бъде домакин за този фестивал. Избрани сме не случайно, тъй като нашият университет е дългогодишен член на Асоциацията на франкофонските университети и поддържаме добри професионални контакти с университети, в които се преподава на френски в Централна и в Източна Европа”, заяви проф. д-р Мариана Мурджева - заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност.

Под ръководството на признати творци студентите работят, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката в края на събитието.

Започна фестивалът за популяризиране на българското кино в Рим

„Фестивалът ни дава различни усещания и емоции и много възможности за по-разчупен опит”, казва Пламена Янкова.

„Всички сме млади хора, искаме да пътуваме и опознаваме нови култури. Френският ни свързва, обогатява ни и ни улеснява”, коментира Теодора Макендуди.

В края на фестивала ще се състои гала-спектакълът, на който студентите от всички ателиета ще представят продукта на своето творческо вдъхновение.

Фестивалът на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа продължава до края на седмицата.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook