На тяхно място в ръководството на ПГ влизат Александър Симов, Пенчо Милков и Димитър Данчев

БСП направи промени в ръководството на парламентарната си група.

На свое заседание соцдепутатите са решили да бъдат освободени от ръководните постове Антон Кутев, досега зам.-председател на ПГ, както и секретаря на групата Кристиан Вигенин, съобщи от трибуната председателят на НС Цвета Караянчева.

Според източници от левицата първият е разжалван заради критиките си към соцлидерката за загубата на евровота, особено след отказа й да подаде оставка от лидерския пост в БСП, а вторият се ползва с доверието й и затова ще бъде възнаграден. 

По информация на NOVA именно по тази причина Корнелия Нинова ще издигне за зам.-председател на парламента от квотата на БСП Кристиан Вигенин. В момента запазеното място за лявата ПГ за заместник на Караянчева е все още вакантно, след като мнозинството отстрани от поста Валери Жаблянов преди година и половина, а социалистите отказаха да посочат негов приемник в знак на протест.

СКАНДАЛИ В ПАРЛАМЕНТА: Ще остане ли Жаблянов заместник-председател на НС?

Кутев пък ще остане без ръководния пост в Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в НС. На негово място начело на комисията ще застане Георги Гьоков. Кутев пък ще бъде преместен в Комисията по външна политика.

"Не чух мотиви от страна на Нинова, предполагам, че това е заради критиките, които отправям към ръководството", коментира самият Кутев пред медиите в парламентарните кулоари. "Да направиш промени е отговорност, видяхме, че първо има оставка, после няма отговорност. Нямам против промените които се правят, но всеки трябва да си носи отговорността", продължи той с критиките към соцлидерката.

"Реакцията е прибързана. Винаги съм казвал, че силните лидели събират, а не разделят", заключи Кутев.

Очаква се поредните рокади в БСП да станат факт още през следващата пленарна седмица.

На мястото на Вигенин и Кутев в ръководството на лявата група влизат депутатите Александър Симов, Пенчо Милков и Димитър Данчев, които стават секретари на ПГ. 

"Направихме промени в ПГ на „БСП за България“, защото за местните избори трябва да имаме нова стратегия", коментира рокадите пред медиите в парламента членът на партийното ръководство Стоян Мирчев.

Има ли лов на вещици в БСП?

Смените са били гласувани на заседание на ПГ на "БСП за България" на 2 юли, става ясно от информацията до ръководството на парламента, предоставена от зам.-председателя на групата Драгомир Стойнев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си