Проблемът е изключително сериозен, но не получаваме подкрепа от ловците, обявиха от агенцията

Свиневъдството у нас е под заплаха. Агенцията по храните предупреди, че ако африканската чума по прасетата не се ограничи, секторът може да бъде сериозно засегнат. 

35 домашни прасета са евтаназирани от вчера до днес в селата около Никопол. Причината е, че вече има втори потвърден случай на африканска чума в този район. Сред засегнатите зони са тези по румънската граница, в Силистра, Плевен и Варна. В Румъния огнищата са близо 1300.

Русе в повишена епизоотична готовност заради чума по свинете

Предстои преброяване на домашните прасета, отглеждани на територията на засегнатите области. Свиневъдите искат строг контрол над домашно гледаните прасета, за да не се разпространи заразата.

„Този бизнес е изключително сериозно застрашен не е достатъчно ясно на хората колко е опасна ситуацията. Това е изключително заразно заболяване колкото повече време едно огнище съществува, толкова повече вероятността от там да се разнесе вируса е много по-голяма”, коментира д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ.

Танева: Стопаните на евтаназираните заради чумата животни ще бъдат обезщетени

„Търсим механизъм за обезщетение на стопаните. Във вторник предстои планиран управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие", където се надявам да намерим механизъм за обезщетение”, обясни земеделският министър Десислава Танева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.