Тя уточни, че към момента евтаназираните домашни животни са 36

„Обмисляме възможен механизъм, по който стопаните, на които бяха евтаназирани животните, да получат определено обезщетение”. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с регистрираните у нас огнища на болестта Африканска чума по свинете, съобщава БГНЕС.

Министър Танева уточни, че към момента евтаназираните домашни животни са 36. Те обаче не са регистрирани, което означава, че мерките им за биосигурност на практика липсват. По думите ѝ в България има добре развито индустриално свиневъдство, в което се отглеждат около 600 000 свине, а ако се допусне разпространението на болестта, това ще доведе до огромни загуби.

БАБХ стартира ваксинацията на дивите животни срещу бяс

„Африканската чума по свинете е едно много опасно заболяване и много бързо разпространяващо се, дори и по механичен начин. Лечение за него няма. Ваксина няма. Икономическите загуби са огромни. Единственото положително нещо е, че не е опасно за хората, но те са преносители на вируса“, уточни Танева.

Африканската чума влиза в Европа през 2014 г., а у нас за първи път е установено през 2018 г. В съседна Румъния например има над 1100 огнища на болестта и умъртвени над 250 000 свине, което е довело до огромни икономически загуби за фермите.

„Единственият начин да опазим нашето индустриално и фамилно свиневъдство е да бъдем стриктни в изпълнението в превенцията“, категорична е Танева.

Следващия понеделник в земеделското министерство на среща са поканени областните управители от Северна България, експерти от БАБХ и директорите на горските предприятия, за да бъдат обсъждани необходимите мерки за справяне с болестта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.