"Имам пълно доверие в личните ви способности", заяви председателят на ЕК

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави лидера на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис за убедителната му победа на предсрочни парламентарни избори, който се проведоха в неделя, и му припомни, че го чака още много работа за икономическото възстановяване на страната му, съобщава БТА.

"Държа да ви поздравя за вашата убедителна победа на парламентарните избори. Вие познавате моята лична привързаност към Гърция и нейния народ, които толкова страдаха през последното десетилетие", написа Юнкер в послание в Twitter, придружено от копие на поздравителното му писмо. 

"Имам пълно доверие в личните ви способности и в способностите на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на личната ми подкрепа и на подкрепата на Европейската комисия", подчерта Юнкер.

Опозицията в Гърция спечели парламентарните избори

"Едно от големите усилия и едно от постиженията на Европейската комисия, с които се гордея /.../ беше да помогнем на Гърция да затвори страницата на кризата и да си създаде бъдеще. Гърция заема днес мястото, което й се полага в сърцето на Европа и на еврото. Много беше направено, но остава още много да се направи", заключава председателят на Европейската комисия. 

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси също изпрати поздравления на Кириакос Мицотакис. "Благодарности на /досегашния премиер/ Ципрас, който направи много за страната си и за Европа, поздравления и успех на Мицотакис да продължи да възстановява гръцката икономика. Европейската комисия ще подкрепя винаги гръцкия народ", написа Московиси в страницата си в Twitter.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.