Роднинската връзка между пациент и донор вече няма да е задължителна

Промени в правилата за донорство. Роднинската връзка между пациент и донор вече няма да е задължителна. Предложението е на здравното министерство. Идеята е част от законови промени, които вече предизвикаха сериозни дискусии сред пациенти и правозащитници.

С промените в Закона за лекарствата здравните власти всъщност предлагат изменения в няколко различни закона. Ключов момент е узаконяването на кръстосаното донорство. При него пациенти без кръвна връзка помежду си ще могат да си разменят органи при нужда. И друг важен момент е възможността у нас за първи път да се правят трансплантации на матка.

Жена с присадена матка от починал донор родила здраво бебе (СНИМКИ)

Здраво бебе, родено от майка си, но с чужда матка – този немислим за медицината феномен става реалност през септември 2014 година. 36-годишна жена ражда с помощта на матка, дарена от нейна близка.

"Швеция са абсолютните световни шампиони – над 16 трансплантирани матки и 7-8 родени деца", каза специалистът по репродуктивно здраве в МБАЛ "Надежда" - д-р Георги Стаменов.

Идеята на здравните власти е да се разреши подобна операция и в България. У нас вече се готвят специалисти.

"Ние работим от няколко години преди това. Съвсем скоро ще пратим и човек в Швеция, който да се обучава”, каза още д-р Стаменов.

За да е успешна трансплантацията, органът трябва да се вземе от жив донор и това да е жена, която вече е преминала периода за раждане на деца.

 „Въпросът, който се поставя, е дали трансплантациите и посттрансплантационното наблюдение трябва да бъдат заплатени от държавата, или трябва бъдат платени от жената. При матката операцията не е животоспасяваща”, заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"Това не е процедура, която може да донесе пари, сериозни разходи за държавата. Това не е процедура за всеки, но тя обръща всичко от пълна безнадеждност до нещо, което прави чудеса”, добави д-р Георги Стаменов.

СО и три АГ болници с кампания за безплатни прегледи на миома на матката

Междувременно ще се решава дали да се разреши и кръстосаното донорство у нас – метод, който спасява живота на Ибрахим Емин. Мъжът може да оцелее само с бъбречна трансплантация, но е несъвместим със съпругата си, която е негов донор. Затова заминава за Турция, където кръстосаното донорство е разрешено.

„Г-н Ибрахим дойде със съпругата си. Неговата жена дари бъбрек на моята жена, а аз на него”, каза донорът на Ибрахим – Завит Ерик.

В момента кръстосаното донорство може да даде шанс на над 1100 души у нас, които чакат за орган. Според правозащитниците обаче новите регламенти не трябва да се приемат накуп с още десетки други промени. Така се създавал риск за правата на пациентите и дори за търговия с органи.

„Стигаме до абсурда с преходни и заключителни разпоредби да се изменят други разпоредби, което е едно признание, че юридическа техника куца”, заяви адвокат Мария Шаркова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.