Детето се появило на бял свят през декември миналата година

В Бразилия се е родило първото бебе след присаждане на матка от починал донор, съобщават световните агенции. Здравото момиченце се появило на бял свят с Цезарово сечение в Сао Пауло на 15 декември 2017 г. Бебето било с тегло 2,5 кг. Към момента се развива нормално.

Матката била присадена на 32-годишната майка през 2016 г. след продължила 10 часа операция. Жената страда от синдрома на Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер и се е родила без матка.

След раждането на бебето присаденият орган бил изваден, за да може да се прекрати тежката имунопотискаща терапия.
 
Досега е имало 39 присаждания на матки от живи донори, довели до раждането на 11 бебета, но това е първият успешен случай на раждане с присадена матка от починал донор. Досегашни подобни опити в САЩ, Чехия и Турция са били неуспешни.

"Използването на починали донори може съществено да разшири достъпа до това лечение и дава нова възможност за жените, страдащи от безплодие поради маточни фактори. Тази успешна демонстрация има няколко предимства спрямо присажданията от жив донор: тя се опира на по-голям потенциален брой донори, по-евтина и чрез нея се избягват рисковете за живия донор", заяви доктор Дани Айзенберг, ръководила изследването в Университетската болница на Сао Пауло.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.