Очакваме прокуратурата да си свърши работата, заяви Добрин Иванов

„Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да определи извършителя. Имайки предвид ограниченото предлагане и производство на електрическа енергия, отговорни лица най-вероятно ще са  ръководството на ТЕЦ „Марица-Изток” 2, ръководството на БЕХ - принципал на ТЕЦ-а, министерството на енергетиката в лицето на министъра – принципал на БЕХ”. Това заяви в предаването „Здравей, България” изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

В четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор относно пазара на електрическа енергия и по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата „Ден напред“.

„Сигналът посочва конкретни факти, които, според нас, съдържат факти за обосновано предположение за извършване на престъпление от общ характер”, обясни Иванов.

Работодателските организации сезираха Цацаров за скъпия ток

„Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако установи данни за извършено престъпление, да повдигне обвинение срещу евентуалните извършители”, коментира директорът на АИКБ. „Сигналът е конкретен и кратък – той посочва търговията на Българската независима енергийна борса на 3 юли. Данните са конкретни. На този ден цената на платформата „Ден напред” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електроенергия от средната цена в Европа и три пъти по-скъпа отколкото в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на недостатъчното предлагане, от друга – на завишеното търсене. Нашият сигнал е насочен главно към недостатъчното предлагане. Сигналът е срещу държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2, тъй като на същия ден тя не работи с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност”, обясни Иванов.

Държавата предлага платформа за търговия с ток само за индустрията (СНИМКИ)

Той заяви, че индустриалците имат съмнения за недобро управление на държавната централа.

„Новото е ценовото решение на КЕВР от 1 юли. В него е посочено, че при цена 93,33 лева на мегават час държавната ТЕЦ покрива променливите разходи. Това са разходите, свързани с произведените количества електроенергия. На тази цена се покриват променливите разходи. А при цена 135,30 се покриват и постоянните разходи. Тоест при тази цена централата трябва да работи на пълни мощности и да реализира печалба. Но това не се случва на 3 юли – напротив работи с половината от капацитета си”, обясни Иванов.

Бизнесът в задочен спор с енергийния министър за цената на тока на свободния пазар (ОБЗОР)

„Следващите сигнали, които смятаме да пуснем, са към КЗК и КЕВР. Ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия. Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата „Ден напред” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

„Другият сигнал, който ще подадем в КЗК, е за концентрация при някой от търговците и при някои от производителите”, допълни Иванов.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.