Един глас не стигна на управляващите, за да съберат кворум

Бойкот в парламента срещу отпадането на машинното гласуване. Един глас не стигна на управляващите, за да съберат кворум. Опозицията отказа да се регистрира. Заседанието се провали. И промените не бяха гласувани. Управляващите обаче насрочиха извънредно заседание на парламента и се заканиха във вторник да отвърнат на удара.

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„БСП и ДПС отказват да се регистрират, въпреки че са в зала. Колеги днес НС няма да заседава”, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

„Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят Избирателния кодекс, без да се съобразяват с общественото мнение. Затова предприехме тази стъпка. Изглежда са притеснени за изборите и са решили да торпилират вота”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Спешна ревизия на Изборния кодекс

„Нямат въображение! Да измислят нещо ново. Консолидираната опозиция, в лицето на БСП и ДПС провали днешното заседание”, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Какво ще бъде поведението на т.нар.опозиция, оттук насетне, не им препоръчвам да продължават с спиралата, в която бяха влезли. Този път няма да им се размине”, заяви Валери Симеонов, Обединени патриоти, НФСБ.

„Вижте обидно е,че днес, когато честваме 28 години от новата Конституция, се случва този срамен акт. Аз имам право да свиквам извънредно заседание и ще го направя във вторник от 14 часа, нека колегите да се подготвят”, заяви Цвета Караянчева.

„В опит да пресеча такъв род проявления и в бъдеще по адрес на ДПС, ние взехме днес решение да не се регистрираме. Те предлагат, абсолютно необосновано, отмяната на машинното гласуване”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС иска машинно гласуване и машинно преброяване

Управляващите искат спешна ревизия на Изборния кодекс. В сряда на първо четене правната комисия гласува да няма машини на кметски и парламентарни избори, с мотива, че администрацията не можела да се справи. ДПС и БСП се обявиха срещу идеята, а президентът видя нарушаване на правата на избирателите. Управляващите поискаха промените след анализ на ЦИК, който показа, че машините, първо са усложнили и второ са оскъпили вота.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.