ПГ ще реши във вторник дали да се регистрира в пленарната зала

Ние не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на движението. Той коментира днешния бойкот в пленарната зала, като даде да се разбере, че няма предварително стиковане на позициите с БСП. Депутатите от ДПС ще решат във вторник дали да се регистрират в пленарната зала за извънредното заседание, насрочено от председателя на НС Цвета Караянчева.

По повод позицията на движението не само гласуването, но и преброяването да бъде машинно, Карадайъ изтъкна, че това ще елиминира субективния фактор.

Бойкот в парламента срещу отпадането на машинното гласуване (СНИМКИ)

"Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори“, заяви председателят на ДПС.

"Държавата, в лицето на Министерски съвет, абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, гарантирам извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване“, допълни още Карадайъ.

Централният съвет на ДПС излезе и с декларация, в която категорично заяви, че популисткото националистическо управление на страната е пълен провал и за това отговорност носи ГЕРБ. Рисковете за стабилността на страната, за демокрацията изискват отговорно поведение в името на бъдещето. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени. Българското общество осъзнава, че между декларираните намерение на властта и реалността има огромна разлика“, заяви Карадайъ. „Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават. С управлението в страната и с местното самоуправление трябва да се ангажират партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията отговорни пред обществото днес и бъдещите поколения“, добави председателят на ДПС. 

На днешния Централен съвет ДПС уточни критериите си за издигане на кандидати за местната власт. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.