Това твърди немско издание

Германският автомобилен гигант „Фолксваген“ е на крачка от окончателното решение в коя държава да построи новия си завод. Представител на компанията съобщи, че Надзорният съвет подкрепя Турция. Но окончателно решение все още не е взето.

Говорителят на автомобилния концерн, цитиран от германското издание „Ди Велт” заяви, че „плановете са конкретизирани, но не и финализирани”. Германски публикации говорят за нов завод край Измир.

От нашето икономическо министерство обясниха за NOVA, че нямат официална информация за това какви са плановете на "Фолксваген".

През май двама български президенти – Румен Радев и Росен Плевнелиев, се сдърпаха заради евентуалната инвестиция - между 1 и 2 милиарда евро. Възможно е обаче парите и работните места да отидат в Турция.

България и Турция остават фаворити за завода на „Фолксваген“

„Три фактора ще подпечатат окончателното решение: финансовите условия, които предлагат България и Турция, политическите и юридически съображения и… натискът на Катар в УС на „Фолксваген”. Политическата и правна рамка е категорично в полза на България. Но Турция явно предлага много по-щедра държавна помощ, а гласовете на катарските 17% също тежат в нейна полза. Сега предстоят финалните преговори. Ако България не предложи повече от досегашната си оферта, заводът ще отиде в Турция”, коментира пред NOVA Емилиан Лилов от „Дойче Веле”.

За последните 22 години нито един автомобилопроизводител не е отворил завод в южната ни съседка. Последната голяма инвестиция в бранша там е от 1997 г. - от „Хонда” и „Тойота”.

Германският президент: Не мога да кажа дали ще има завод на „Фолксваген“ в България

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.