Продуктите за новите тестове вече са закупени

Държавата започва ново изследване за двоен стандарт при храните и алкохола на нашия и европейския пазар. Последната мащабна проверка, разпоредена от Еврокомисията, установи различен състав в едва 9% от 1400-те анализирани храни, закупени от 19 държави. Откритите разминавания се дължат на специфики в местното законодателство, потвърди еврокомисарят по правата на потребителите Вера Йоурова.

ДВОЕН СТАНДАРТ: Разлика в състава на продуктите у нас и в чужбина

Продуктите за новите тестове вече са закупени, а до дни започват и изследванията в лаборатория. Експертите ще сравняват храни и спиртни напитки, закупени от търговската мрежа на пет български града и още пет други страни в ЕС.

При новото изследване ще бъдат сравнявани 5 групи храни - макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин и консерви. 

ДВОЕН СТАНДАРТ: Храни се продават с различен състав в държавите от Евросъюза

Второ качество ли са продуктите, които се продават у нас? И как ще бъдат санкционирани търговците при двоен стандарт? Още по темата гледайте във видеото.

Вашите сигнали и предложения за теми очакваме на georgi.georgiev@ntv.bg и Facebok страницата на рубриката „На твоя страна.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.