Това показа изследване на Европейската комисия

Европейската комисия е тествала 128 различни хранителни продукта, продавани в 19 държави от ЕС, сред които и България. Сред тестваните продукти са детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани напитки, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени продукти, салами. Направен е анализ на 1380 проби, а продуктите са подбрани на базата на предложения от държавите членки въз основа на жалби, получени от потребители. Резултатите показват, че 9% от сравнените хранителни продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща.

Евростат: Цените на основни стоки у нас вече се доближават до средното ниво за Европа

Други продукти, които имат различен състав, са със сходна лицева страна на опаковката. От Европейската комисия обаче отбелязват още, че разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават разлики в качеството. При повечето изследвани стоки съставът е отговарял на това, което пише на опаковката. 23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание. В различните страни от ЕС те са били различно опаковани. Брюксел вече предприе законодателни мерки против двойния стандарт на храните. В речта си за състоянието на Съюза през 2017 г. лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази ангажираност към проблема с двойния стандарт при хранителните стоки в ЕС. Тогава комисията призовава и потребителските организации в държавите членки да продължат да тестват продуктите. А за да се подпомогне работата им, бяха отпуснати 4.5 млн. евро.

ДВОЕН СТАНДАРТ: Храни се продават с различен състав в държавите от Евросъюза

„Практиката с двойния стандарт все още не представлява нарушение в законите. Тя е неприемлива за производителите, но никой производител не може да бъде санкциониран. Прилагането на правилата зависи от националните органи”, заяви в ефира на „Събуди се” председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. По думите му двойният стандарт се е появил, защото големите концерни знаят, че у нас надзорът е по-слаб.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.