Кандидатурата му е подкрепена и от сегашния главен прокурор Сотир Цацаров

Първа номинация за главен прокурор. Представителите на държавното обвинение единодушно издигнаха Иван Гешев. "За" сегашния си заместник гласува и самият Сотир Цацаров.

В началото на април тази година заместник-главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че няма да участва в надпреварата за нов обвинител номер едно.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ НОМИНАЦИИТЕ

Прокурорите обаче успели да го убедят, че трябва да участва. „Неговата представа е, че не следва да се определя тази изборна процедура като някаква кална битка, някакви задкулисни решения, опит за влияние върху членовете на прокурорската колегия”, коментира Даниела Машева - говорител на прокурорската колегия.

В понеделник прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно го посочи като своя кандидат за наследник на Сотир Цацаров. „Иван Гешев притежава висок професионализъм, много добри професионални качества и високи нравствени и морални качества. Разчитаме на това, че той ще покаже едно новаторство, едно модерно мислене”, каза още Машева.

Зад кандидатурата на Гешев застават и съсловните организации на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. В мотивите към номинацията си, представителите на държавното обвинение във ВСС са записали още, че той е прокурор от кариерата, с добър управленски опит и постигнал успехи в международни разследвания. „Той след известно мислене, се мотивира и изрази своето съгласие”, посочи Машева.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Нови разговори на Румен Радев със съсловни организации

Сред най-известните дела на Иван Гешев са тези срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, както и мегапроцесът "КТБ". 

„Дали ще бъдем критикувани за това, че е състезание с един кон, много често, знаете, че когато кандидатите са повече от един, бихме били критикувани за това, че по някакъв начин процедурата е режисирана от нас”, каза още Даниела Машева.

Иван Гешев започва професионалната си кариера през 1996 година като следовател. Преминава последователно през Софийскиите районна и градска прокуратури. През 2016 година оглави спецобвинеието, а миналата година бе избран и за заместник-главен прокурор.

Ако Иван Гешев бъде избран, той ще бъде първият главен прокурор от поне 20 години насам, който излиза от средите на самата прокуратура. След като прокурорската колегия излъчи своя кандидат, оттук нататък, по закон, предложения може да прави единствен министърът на правосъдието. На този етап, обаче, Данаил Кирилов не е декларирал подобни желания.

Името на следващия главен прокурор ще стане ясно в края на октомври.

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.