"Важно още на старта на своята дейност да има високо обществено доверие", посочи президентът

Президентът призова за гаранции и ясни критерии при избора на нов главен прокурор. По-малко от месец преди старта на процедурата, днес Румен Радев събра магистрати и неправителствени организации, за да обсъдят гаранциите за най-добър избор на обвинител номер едно.

КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: Намеса ли е това в независимостта на магистратите? (ОБЗОР)

Официално мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година. Колелото около избора на нов главен прокурор обаче се завърта на 15 юли.  Държавният глава е категоричен - трябва да се носи отговорност за избора. По закон, самият той не посочва кандидат, но подписва финалния указ.

„Отговорността на други аз няма да я нося! Аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. България трябва да върви към поемане на повече еднолична отговорност. Този, който има амбицията да управлява, трябва да бъде готов да носи и отговорност”, заяви президентът Румен Радев.

ЗА НОВИЯ ПЪРВИ ОБВИНИТЕЛ: Президентът се срещна с представляващия ВСС, премиерът - с критика

Пример за това бил престоят му на чело на военновъздушните сили.

„Там мога да променям системата и знам как да го правя, но когато всичко е размито и накрая всичко се хвърля в парламента и няма отговорни, ами да не се учудваме защо парламентът има такъв нисък рейтинг”, заяви Радев.

През „Дондуков 2” вече минаха правосъдният министър, сегашният главен обвинител и представителни на съдебната система в поредица от консултации. Целта им е  прозрачен избор на нов главен прокурор.

„Обществото трябва да получи гаранции. Ясни критерии. Прозрачна процедура”, заяви Румен Радев.

Развръзката се чака в края на месец ноември. А мненията около новия  главен обвинител и неговите функции, стават все повече.

„Ние всеки ден чуваме говорителя на главния прокурор, че главният прокурор е разпоредил проверка на това, на онова, а той няма такива правомощия. Просто е  облечен в прекалено много власт, без да е на лице основание за това”, коментира  Владислав Славов от Съюза на юристите в България.

„Няма независима процедура за търсене на наказателна процедура на главния прокурор”, коментира Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България.

Прокурори пък настояха този път да бъде излъчен човек от техните редиците.

 „Трябва да е един кристален човек, да няма дори и сянка съмнение за някаква свързаност. При един мандат от 7 години, бих казал, че един професионалист, който е горял в работата на прокуратурата, който е наясно със специфичните механизми на работа на нашата система, би имал един летящ старт”, заяви Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите.

Към момента е ясно, че правосъдният министър няма да номинира свои кандидат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.