Разговорът е част от консултациите за избор на нов главен прокурор

Възможно най-рано да започне процедурата за избор на главен прокурор, за да има време да се информира обществеността. Това обяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, след срещата си с президента Румен Радев. Разговорът е част от консултациите за избор на нов главен прокурор. От премиера дойде критика, че президентът се меси в съдебната власт.

Полезни консултации, според Висшия съдебен съвет. Според президента – „Разговорите са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта. Не бива да има и сянка на задкулисие в процедурата, защото би се отразило върху доверието”.

Боян Магдалинчев прие разговорите добронамерено. „Той иска да получи информация необходима ли е промяна в законодателна уредба, не с оглед на конкретни цели, а с оглед на нуждите на съдебната система”, коментира той.

ИЗБОРЪТ НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР: Срещите на президента продължиха с разговор с правосъдния министър

Дори най-общите разговори обаче понесоха критиката на премиера. „Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в съдебната власт, която е независима. Аз не викам магистратите един по един при мен”, заяви Борисов.

Косвено и писмено, чрез съобщението на прессекретариата си, държавният глава отговори, че диалогът между институциите показва отговорно отношение към новия първи обвинител. От консултациите не се смути и Висшият съдебен съвет.

„Не усетих президентът да се намесва в избора за главен прокурор - и дума не е споменал за конкретна личност или фактор, която може да повлияе в тази посока. Независимостта на съдебната власт не е накърнена”, каза Магдалинчев.

ДАНС се заема с офшорните сметки на високопоставените лица

За да не е накърнена и процедурата за избор на нов главен прокурор, трябвало да започне възможно най-рано, но по сегашните правила за избор - за да няма задни мисли. „Че могат да се правят изменения, за да се толерират един или друг участник в процедурата”, посочи Магдалинчев.

След големите в съдебната власт, разговорите на президента за нов главен прокурор ще продължат и с обществени организации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.