Това става след искане на главния прокурор

Ние сме получили искане от главния прокурор и ще извършим всичко, което е необходимо и то в координация с всички държавни институции, заяви председателят на ДАНС Димитър Георгиев във връзка с поисканата от главния прокурор проверка на офшорните сметки на всички високопоставени лица у нас, предаде БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Цацаров иска от ДАНС данни за висши чиновници, недекларирали имущество и сметки

„Когато сме готови с информацията, ще я представим на вниманието на главния прокурор“, допълни председателят на ДАНС и подчерта, че ще се положат всички усилия това да стане в максимално кратки срокове.

На въпрос дали не трябва да се изчака първо да минат изборите за Европейския парламент, за да не повлияят резултатите от проверката на тях, той отговори: „Дали изборите са преди или след, това няма никакво значение. Сега сме получили това искане и ще го работим в кратки срокове, за да можем да приключим обективно по всичко“. 

„Подкрепям главния прокурор в това му действие и смятам, че то е необходимо. ДАНС регулярно предоставя такава информация. Тук според мен се цели кумулативен ефект на събиране на много голям обем информация, която може да разкрие нови връзки и обстоятелства, които поединично не са могли да се установят”, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Компетентни органи е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица”, каза от своя страна президентът Румен Радев.

Депутати от управляващата коалиция подкрепиха проверката.

„Трябва да се провери всичко. Ако има някакви съмнение, за когото и да било –ако щете първо за нас, после  и за опозицията, така трябва да се действа”, смята Тома Биков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.