Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от председателя на ДАНС цялата налична в Агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани, съобщиха от прокуратурата. Такава информация се изисква и за недекларирано имущество, притежавано от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица. Депутати от управляващата коалиция подкрепят такава проверка.

„Аз доколкото знам имаше подобни призиви от опозицията и от президента. Трябва да се провери всичко. Ако има някакви съмнение, за когото и да било – ако щете първо за нас, после  и за опозицията, така трябва да се действа”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Ето, вие може да мислите, че аз имам такива сметки и да злоупотребявам с тях, когато дойде информацията и се види, че нямам, аз ще имам начин да се защитя. В пълното си право е, още повече, че общественият интерес го принуди да направи тази крачка, изцяло го подкрепям”, коментира Емил Димитров от „Обединени патриоти”.

Ето и пълния текст на писмото на Цацаров до председателя на ДАНС:

„С цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата, изпратете справка, съдържаща цялата налична в ДАНС информация /вкл. и по линия на финансовото разузнаване/, касаеща лица, заемащи висши публични длъжности относно:

-притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния законов ред;

-притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност, недекларирани по съответния законов ред;

-участие /лично или чрез свързани или подставени лица/ в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния законов ред;

-извършени /лично или чрез свързани или подставени лица/ разходи и инвестиции в чужбина със средства, недекларирани по съответния законов ред.

Наличната в ДАНС информация следва да бъде представена без забавяне и с максимална конкретика."

„В най-кратките срокове ДАНС ще представи на главния прокурор Сотир Цацаров данни за офшорките на властта”. Това заяви пред журналисти шефът на агенцията Димитър Георгиев, цитиран от „24 часа”.

„Когато сме готови с информацията, ще я предоставим”, каза Георгиев и обясни, че времето, за което трябва да се проверява, не е малко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.